UT med nynorsk!


Da jeg gikk på skolen, var jeg veldig glad i faget norsk. Det var faget som ga meg motivasjon, og kreativitet. 
Bortsett fra samfunnsfag, historie og engelsk, så slet jeg med resten. 
Nynorsk var vel faget, som trakk min motivasjon betraktelig ned. Viste jo at det faget allikevel ville senke snitt karakteren min. Som barn og ungdom legger man jo merke til, at vi overhodet ikke har bruk for dette skriftspråket, i vårt voksne liv.

Derfor synes jeg, det er utrolig trist at nynorsk fortsatt er et eget fag, på skolen, i 2016. Nynorsk faget burde gå under dialekter/skriftspråk, i norsktimene. Og for deretter, benytte de to timene til ett annet fag, f.eks matte. Matte er ett fag det "slites" mest i, i de norske skolene, og det er noe utdanningsministeren bør gjøre noe med. Husholdningsøkonomi, eller seksualundervisning er også to forslag, som absolutt ville gavnet samfunnet i fremtiden.
Nynorsk benyttes i dag som hovedskriftspråk, av 7-15% av befolkningen. Hvordan og hvorfor har det seg da slik, at resten av befolkningen må "lide" for det?

Vårt hellige fag, kristendommen, er nå under faget religionslære(?!) Skjønner du hvor jeg vil?

Nynorsk karakteren er kun med på, å senke gjennomsnittskarakteren, til stort sett alle elever i Norge, som ikke benytter seg av denne skriften.

Så en liten bønn til Torbjørn Røe Isaksen: 
Spar oss for nynorsk! Vi trenger mer av annen kunnskap med oss i livet, enn nynorsk...

 

#nynorsk #utdanning #skrift #språk #skriftspråk #fag #skole #karakter #undervisning #dialekt #kunnskap #elev

5 kommentarer

Seppo Giske

06.04.2016 kl.13:52

Et triks er å unngå bruken av ord som begynner på be- eller ender med -else. I det hele tatt alt som i bokmål har tysk opprinnelse, dersom du kjenner til disse. Dersom du er så flink innen den retningen, bør det være enkel sak. :-)

Lene

07.04.2016 kl.00:09

Først og fremst er nynorsk et skriftspråk, ikke en dialekt. Det er et skriftspråk som er det nærmeste en kommer "skikkelig norsk". Bokmål er i stor grad basert på dansk, mens nynorsk er et resultat av en samling dialekter fra store deler av Norge. Dersom vi mister nynorsk, mister vi også en stor del av kulturen vår, noe som ville vært svært synd. Visste du også at vi som har nynorsk som hovedmål generelt sett klarer både hovedmål og sidemål bedre enn de med bokmål som hovedmål. Kanskje løsningen din rett og slett er å bytte til nynorsk? En annen grunn til at mange sliter med nynorsk er også at flere lærere ikke har kontroll på skriftspråket selv - dette resulterer da i at mange elever i Norge sliter seg gjennom det. Lærere bør altså bli mer kompetente i dette skriftspråket, kanskje det er en annen løsning. Løsningen er derimot IKKE å fjerne nynorsk, dette ville som tidligere nevnt vært veldig synd for kulturen og identiteten til landet vi bor i. :)

Ingrid

10.04.2016 kl.05:07

Jeg synes vi burde lære om det siden det er en del av den norske historien, men det burde ikke være et fag med karakter vurdering. Vi burde heller hatt det som et kapittel i boka og prøver innenfor det kapittelet vil gi vurdering på bokmåls karakteren.

Selv går jeg på yrkesfag og har ikke nynorsk og synes det er greit, men hvis jeg eventuelt skal ha det skal jeg ha det 5 timer i uka. Jeg kommer til å slite...

TJ

10.04.2016 kl.21:36

Viss det er eit skriftspråk som skal ut, so burde det vere bokmål. Nynorsk er nærmare nesten alle dialektane me har her i landet enn det bokmål er, og dessutan er det ein stor del av Noreg sin kulturarv. Det er ikkje mange språk som har fleire standardar å skriva etter. So langt eg veit er det berre Engelsk og Nederlandsk som og har det slik. Viss me gikk til å ha berre bokmål, so ville me ikkje berre møysta noko som er unikt ved språket vårt, men me ville tatt eit steg vekk frå den lingvistiske arven vår. Eg kjem ikkje til å akseptere at ein dansk-norsk kreol blir det einaste språket i landet mitt.

Pål

11.04.2016 kl.15:38

Skulle gjerne ha sluppe bokmål i skulen eg, så kunne me heller teke det under samfunnsfagtimane som dansk historie ;)

Skriv en ny kommentar

Flag Counter

Kategorier

Arkiv

hits