Lenge leve Kongen!Min kjære avdøde morfar, er den mest oppegående personen, jeg noen gang har møtt. Han og jeg har hatt mange gode samtaler. Helt frem til det brått tok slutt da jeg var 24 år. Ett hjerneslag satte en stopper for vår fremtid, som besteforelder og barnebarn.

Vi var begge interesserte i politikk, filosofi og samfunnet vårt. Spesielt var vi interessert i innvandrings politikken. Og der hadde vi mang en gang, hatt delte meninger. 
Selv er jeg vokst opp i Oslo, med flerkulturelle som nære venner. Morfar ble født tidlig på 30-tallet, og samfunnsengasjert som han var, fulgte han innvandrings utviklingen nøye.

Jeg bemerket meg en gang, da han sa: - Snart sitter barna deres på stortinget, uten å vite de dype norske verdiene. Jeg vil tørre å påstå såpass, at en dag, vil de avskaffe selveste kongefamilien vår! Og jentene, de vil ikke kunne gå ut på kveldene, pga kultur forskjeller, fortsatte han.
Selv lo jeg av dette, 15 år som jeg var.
Tenkte at mannen denne gangen, hadde misforstått dette helt. De ville da respektere våre verdier, så lenge de har kommet hit til oss. Akkurat slik vi, respekterer og bøyer oss for andre lands verdier, og tradisjoner, tenkte jeg bestemt.
Vi forble uenige om dette, helt til hans død, i 2006.

I dag, 10 år senere:
Hadia Tajik, født av innvandrende foreldre fra Pakistan, foreslår å fjerne kongefamilien! Media meddeler, at kvinner bør holde seg inne, kvelds og natters tid, pga kulturforskjeller.

Jeg klyper meg i armen, ber en bønn til morfar. Vil si unnskyld for at jeg ikke tok deg på alvor, i dette tilfellet. Var nok for ung, til og forstå...

Er fortsatt mange ganger jeg fortsatt ikke klarer å forstå dette. Min mening om denne utviklingen, vil nok ikke ha så mye å si, så velger og ikke ha noen mening. Men nå har jeg nevnt dette for deg, noe som en gang, ble nevnt til meg...

8 kommentarer

Martin Syvåsen

08.04.2016 kl.03:29

Ja, huff... Sånn har det altså gått med dette landet :( Vi skulle en gang i tiden hørt litt mer på de eldre!

09.04.2016 kl.21:11

Tom Basinger

Interessant Karoline,

ja morfar hadde levd en stund og kunne knytte sammen trådene for å si det sånn.

Ofte er det akkurat de villeste tanker som blir virkelighet.

Det med verdier og kultur er jo og sånn att normalen er hva flertallet syns, sånn grovt sett. Og er det to ulike halver, så vinner det mest aggressive over tid. Når det først er etablert stiller ingens spørsmål ved det, for da ser en det jo som normalen. Tror salige Adolf Hitler sa noe slikt som att dreper en ett dusinmennesker blir det en skandale, dreper en millioner blir det historisk statistikk. Ikke minst for de som ikke er her lenger blir da urelevante siden de ikke kan protesetere.

Malin Hemer

09.04.2016 kl.21:31

Kjempe bra skrevet , er helt Enig!

Kk

10.04.2016 kl.18:00

Er jo ikke bare Hadia Tajik og innvandrere som vil avskaffe kongefamilien da, det er noe mange i partiene Arbeiderpartiet og SV har villet lenge.

Karoline Adine Knobelauch

10.04.2016 kl.18:09

Kk: I dette innlegget, nevnes det ikke noe politisk, fra min side...

Stein

13.04.2016 kl.09:22

Hvis morfaren din var så oppegående hadde han sikkert klart å få med seg at Hadja Tajik ikke kom med dette forslaget. Det var SV som foreslo det, og de var 17 personer i Arbeiderpartiets stortingsgruppe som stemte for. Tajik var en av disse 17 og de fleste av dem var blandt de yngre på Stortinget. Dette har altså ikke noe med innvandrerbakgrunn å gjøre, men er heller et generasjonsfenomen.

Høyres Heidi Nordby Lunde stemte forøvrig også for forslaget. Kanskje vi bør være redd for henne også når vi er ute og går på natten?

Karoline Adine Knobelauch

13.04.2016 kl.09:32

Stein: Han fikk rett, i mine øyne... Var fortsatt et pakistaner i bresjen for forslaget.

Anne

13.04.2016 kl.17:39

Dette handler ikke bare om avskaffing av monarkiet. Det handler om så dype kultur- og ikke minst religionsforskjeller, at det er svært vanskelig å forene dette. Mange sekulære muslimer får voldsomme reaksjoner fra et "moralpoliti" som vil pålegge dem å ha på småjentene deres hijab og de respekterer ikke norske jenter som går ut uten følge og kaller dem for horer. Bruker en jente ikke hijab, så er hun pr definisjon "fritt villt" og hijaben blir brukt for å skille dem og oss og for da å fortelle alle at de er bedre (og mer moralske) enn oss. Det er noen fra den religionen som pålegger andre ting de ikke ønsker og sprer frykt for voldelige reaksjoner hvis noen skulle kritisere deres religion eller tegne deres "profet". Det er ganske spesielt, for det har ikke vært tilsvarende problemer med folk fra andre religioner som har kommet til Norge. Hinduer, kristne, sikher, jøder,buddhister og andre har respektert våre lover og demokrati og krever ikke noe særbehandling. De integrerer seg veldig godt og er interessert i det selv.

Nå skal det sies at ikke alle fra islam oppfører seg sånn, men skal vi bare akspetere de som gjør det? Skal vi akseptere at islam er den eneste religionen som det ikke er lov å kritisere? Skal vi akseptere at man blir kalt rasist dersom man gjør det? Er det de som skal integrere seg i vårt samfunn, eller skal vi tilpasse oss slik at de ikke blir fornærmet?

Skriv en ny kommentar

Flag Counter

Kategorier

Arkiv

hits