Morder som UNG? Hva da?Da jeg var 15-17 år, vanket jeg i forskjellige kriminelle miljøer i Oslo og omegn. Den snille jenta, ble fort ett kynisk vandrende menneske. Var jevnlig mye på feil sted, til feil tid. Prikkene på rullebladet pyntet opp arket, med rampestreker i stor grad dessverre.
Flere har lik bakgrunn som meg. Vokst opp i barnevernet, inn og ut av barnevernsinstitusjoner. På rømmen store deler av tiden, og 10. klasse var ikke til å redde en gang, pga all fravær. For min del...

Så, nå vil jeg gjerne sette en ting litt på spissen. Når du som 15-åring, under turbulente livs kår, dreper en person helt uplanlagt. Vil du fortsatt være en, som er i stand til å drepe, når du er blitt 25 år? Vet ett menneskes hjerne, konsekvensen over hva man har gjort når man 15 år, kontra når man er 25 år? Svaret på sistnevnte er nei. En under 20 år, har ihvertfall ikke en ferdig utviklet, total konsekvens tenking. Så hvordan da kreve det, fra en på 15 år? Samfunnet, jeg spør DEG! Og la meg bare tilføye, dette med utvikling av konsekvens, er noe de fleste foreldre allerede vet. Hvorfor da ikke dere?


Da kommer mitt neste spørsmål: Kan denne drapsdømte nå, kunne bli ambulanse sjåfør, eller en låsesmed? Jobbe i barnehage, eller innenfor helse sektoren? Svaret her er også dessverre nei, selv når alderen til vedkommende begynner å nærmer seg, 40 eller 60 år. 
Sammen med dommen, kommer det ett evig liv, med lenker, og listen er lang over tapte muligheter.

Dette er feil og dumt av samfunnet! Handlinger utført av ungdom, er barn! En menneske hjerne er ikke ferdig utviklet, før en er blitt 25 år. Dette gjelder også da, konsekvens tenkningen. 
Dermed blir det feil å straffe en ungdom, eller ett barn i hele dets voksne liv, på grunn av uvitenhet som, ung og "dum."

Jeg selv liker å tenke, at en som har spontan drept en person tidligere. En som har sonet straffen sin, aldri vil komme til, og drepe noen som helst igjen... Noen kanskje til og med, er vedkommende den du gikk forbi og smilte til, eller fikk ett smil av i dag. Tenk på det!

19 kommentarer

13.04.2016 kl.08:33

Skjønte dessverre ikke innlegget, om det i det hele tatt var noe spørsmål, eller meningen med dette?... Noe du følte du ville få oppmerksomhet for? For dette virket ikke særlig gjennomtenkt eller som noe du har satt deg inn i samfunnsmessig

Karoline Adine Knobelauch

13.04.2016 kl.09:35

Anonym: Vokst opp blant slike ungdom, og kjenner drapsmenn.Vet godt hva jeg uttaler meg om her ;) Skjønte du ikke budskapet, behøver du ikke ta noe stilling til innlegget :) Ha en kjempe fin dag :D

Hans

13.04.2016 kl.09:19

Nei.En hjerne er ikke helt utviklet før man er 25.Så man vil da angre som en hund resten av livet.Husk også at alle mennesker har en drapsmann inni seg,(Jeg ville drepe x-en).Spørsmålet er bare om man tar seg tid til å tenke gjennom konsekvensene.Jeg hadde da gjort mine barn i 10-15 års alderen foreldreløse ved at jeg satt i fengsel,og mor var død.Aggresjon er også noe man bør jobbe mye med,og enten gå til psykolog,eller begynne med idrett.Er man sliten,orker man ikke å være aggressiv,og utsetter drapstankene til neste mnd/år.

Féline

13.04.2016 kl.09:54

En morder er ikke en morder hele livet, men det betyr ikke at vedkommende ikke skal få konsekvenser for handlingene sine. Hadde det ikke vært konsekvenser ville det vært lettere å gjøre slike ulovlige, sårende og skadelige ting.

Det betyr ikke at en pedofil skal få lov til å jobbe i barnehage fordi han har sonet straffen sin! Og ikke alle forandrer seg, mange er fremdeles en morder/pedofil/kriminell etter sonet straff, det er ingen måte å måle eller skjekke hvorvidt den delen fremdeles er i en...

Karoline Adine Knobelauch

13.04.2016 kl.09:55

Féline: Her dreier det seg om ett spontant drap begått i ugdommen :)
Ha en fin dag :D

13.04.2016 kl.10:29

Da kan du vel spontant drepe igjen

Karoline Adine Knobelauch

13.04.2016 kl.10:31

Anonym: Det tviler jeg på etter 10 å i buret...

Skyggemann

13.04.2016 kl.10:53

hm!

Jeg tror ikke at det er noen nødvendighet at man kommer til å drepe igjen.

Jeg tenker at det ofte dreier seg om miljø, omstendigheter/tilfeldigheter og hva en selv prøver å gjøre ut av det.

Hilsen en som sikkert skulle vært låst inne.

Casper

13.04.2016 kl.11:19

Digger kommentarfeltet på bloggen din 😄

Linda

13.04.2016 kl.14:18

Spontant drap?

For morry skyld eller for a beskytte seg selv?

Saklart kan en ung person kan drepe igjen selvom man har vart i fengsel, mange larer ikke av det.

Men er en veldig stor forskjell pa om det gjores om man er en smule for full og alt for sint. (man fek.s var pa et tak og dyttet noen over uten a tenke over konsekvensene av fallet idk),og det a spontant drepe noen fordi man hadde lyst der a da.

William

13.04.2016 kl.14:57

Syntes det er veldig bra at du er åpen :)

direktefra

13.04.2016 kl.15:16

Den ene tingen som i mitt perspektiv skiller seg ut rundt dette temaet er hvordan mennesket gjennom historien har sett på mord. Det eksisterer fungerende samfunn i dag som har mord som en rettferdig funksjon. Den største forandringen for oss i Norge er at når vi ga vekk vår suverenitet som en folkegruppe, mistet vi også retten til å definere selv hva vi mener er korrekt straffeutmåling.

Vi har et urett samfunn, som for eksempel hedrer en ung soldat som dreper (Fordi den dreper for den ledende innflytelsen (stat, konge, nasjon o.s.v)). Om du dreper mennesker som en soldat, vil du lett kunne finne deg en jobb i samfunnet, vi har til og med en egen gruppe med elite soldater her i Norge som vi låner ut til mord-oppdrag.

Vi lever i et samfunn med en dobbelt-moral, det er greit å drepe. Men bare de vi ber deg om å drepe. Dreper du noen du ikke har fått "lov" til å drepe, straffes du.

Det er synd at unge menn/kvinner som uten visdom tar et liv, må bære byrden av samfunnets utilgivelige blikk. Fordi de tok et liv på feil sted til feil tid uten lov. (Slik vår moral i sin nakenhet egentlig er)

Ragnar fredriksen

13.04.2016 kl.15:26

Dette vet jeg litt om. Jeg vil tro en som har begått et spontant drap i ungdommen el senere for den sak skyld vil väre mer empatisk senere i kivet en en med samme forutsettninger som Ikke har gjort det . Tror neppe vedkommende vil bli no serie mordet a den grunn. Jeg er snart 50 år har gjort mye på kanten ting noe som toppen seg i sluten av ungdomen og det snudde opp ned på alt . Stå på

Nittenåttifem

14.04.2016 kl.14:53

Du gjorde ikke "en liten feil". Du tok et menneskeliv. Du ødela alt den personen kunne gjort eller blitt. Du tok vekk en sønn, en venn, en bror, og en fremtidig far, ektemann, bestefar. Det er ikke en liten feil som samfunnet burde tatt litt mindre alvorlig. Er faktisk ganske ekkelt at du kan påstå noe sånt.

Karoline Adine Knobelauch

14.04.2016 kl.15:52

Nittenåttifem: Ikke en liten feil å drepe noen synes jeg. Men igjen, livet går videre for de levende i Norge. Her er det ikke øye for øye, tann på tann :)

18.05.2016 kl.18:05

Herlighet, skummelt å se at du bagatelliserer drap! En person som har drept noen burde aldri få jobbe med mennesker. En 15-åring er da vel i stand til å tenke på konsekvenser, så om du har drept noen i tenåra, så synes jeg du enda burde sitte inne. For evig og alltid. Drap er ikke noe å bagatellisere!

Per Berge

18.06.2016 kl.20:33

Det er ett begrep som kanskje ikke er kjent for alle, "the filthy few" .

Det betegner de som har tatt liv med hensikt eller forsettlig. Det disse kan fortelle er att de har opplevd det å ta liv å att de derfor lettere kan gjøre det igjen om situasjon skulle tilsi det. Det var en som sa noe om att hjernen ikke er så utvikla ved 15 års alderen noe jeg vil protestere litt på. Det er ting jeg gjorde som 15 åring jeg fortsatt husker å kan tidvis kjenne samvittigheten for.

Folk er forskjellige. Noen har mer empati enn andre så med.mindre en kjenner vedkommende på det felte tror jeg en skal være forsiktig med å være for naiv.

Hva var triggern den gang, å kan den triggern dukke opp igjen seinere i livet ?

En skal ikke dømme folk for evig tid sånn på autopilot men det er helt på sin plass å ta sine forbehold iht visse personer.

Ta eks, rusavhenig. Selv om de ikke lenger bruker rusmiddler er dem fortsatt rusavhenige så lenge de lever.

19.06.2016 kl.18:50

Hvem har du drept og hva var grunnen?

Karoline Adine Knobelauch

19.06.2016 kl.19:06

Hei :)
Jeg har aldri drept noen heldigvis.

Karoline Adine ?

Skriv en ny kommentar

Flag Counter

Kategorier

Arkiv

hits